Vyberte stránku

Milí přátelé,

srdečně vás zveme na sérii komentovaných vycházek, kde si s našimi členy můžete promluvit o našem městě. Připravili jsme sérii pěti (možná i více) tematických procházek, které vás provedou po známých i neznámých zákoutích Budějovic. Provedou vás ti nejpovolanější průvodci z řad Občanů pro Budějovice. Neváhejte a přidejte se. Těšíme se na viděnou!

Budějcké vycházky #1: Co může změnit každý z nás

Provedou vás Lída Váchová a Jaroslav Havlíček
středa 25. května 17:30
sraz u pomníku TGM v Kněžských Dvorech

Lída Váchová v Nemanicích organizuje pravidelný úklid, dětský karneval a uspěla i se svou žádostí o podporu projektu pohybového parku v rámci výzvy prvního ročníku participativního rozpočtu. Když se Lída před pěti lety se zpočátku úplně sama pustila do boje s výstavbou logistického parku pod Makrem, lidé jí moc nadějí na vítězství nedávali, ale dnes je rozhodnuto, že tam vyrostou rodinné domy. O svých bitvách a dalších plánech vám Lída povypráví společně s Jaroslavem Havlíčkem, který má podobné zkušenosti z Kněžských Dvorů.

Budějcké vycházky #2: Co možná o Budějcích nevíte

Provede vás: Martin Maršík
úterý 31. května 17:30
sraz před Biskupským gymnáziem

Vycházka centrem města navazuje na oblíbené články průvodce, které píše společně se znalcem budějovické historie a sběratelem, fotografem Milanem Binderem. Nemusíte se obávat dlouhých odborných přednášek, Martin vám krátce a poutavě povypráví o zajímavostech z několika budějovických míst a domů, o nichž se běžně v knihách nedočtete.

Budějcké vycházky #3: Komentovaná cyklojízda o dopravě ve městě

Proveze vás Lukáš Bajt
středa 8. června 17:30
sraz před Komunitním centrem

Pohybujete se po městě na kole a štve vás, že ne vždy na sebe cyklostezky navazují? Už jste si ale možná všimli, že v mnoha jednosměrkách je umístěna tabulka dovolující bezpečný průjezd cyklistů v protisměru! O těchto zdánlivých ale velmi užitečných drobnostech, které se již cyklokoordinátorovi Lukášovi povedly, a jeho dalších plánech pro zlepšení cyklodopravy se dozvíte na vyjížďce, která povede z Máje až do centra města.

Budějcké vycházky #4: Soužití ve městě

Provede vás Tomáš Chovanec
úterý 14. června 17:30
sraz na Palackého náměstí (Husův sbor)

Vycházka z Pražského předměstí přes Lannovu třídu až po nákladové nádraží se bude zabývat možnými podobami bydlení v těchto místech. Tomáš vám vysvětlí, proč existují ve městě oblasti, v nichž soužití není zrovna jednoduché, co tyto problémy způsobuje a jak je lze řešit. Vrátíme se do dějin bydlení v těchto oblastech, povíme si o sociální politice i současných možnostech města v řešení problémů s bydlením a související problematice bezdomovectví.

Budějcké vycházky #5: Projekty pro Budějovice

Provede vás Juraj Thoma
středa 22. června 17:30
sraz před KD Slavie

Chodíte na koncerty a na výstavy, ale mrzí vás, v jakém stavu jsou Slavie a Dům umění na náměstí? Přijďte si poslechnout a podívat se, jak budou oba domy brzy vypadat! Z mezinárodních architektonických soutěží vzešly skvělé návrhy, které oběma stavbám vtisknou podobu vhodnou pro 21. století. O těchto revitalizačních projektech nebo o kandidatuře města na Evropské hlavní město kultury v roce 2028 si přijďte poslechnout a diskutovat s náměstkem primátora pro kulturu a strategický rozvoj.