Vyberte stránku

Co kdyby bylo Senovážné náměstí skutečně náměstím? Příjemnou pobytovou plochou pro volný čas, otevřeným prostorem, který dá vyniknout budově muzea a v budoucnu snad i nové galerii? Auta pod zem, trávník nahoru, více stromů a řeku znovu ven, co vy na to?

Přesně takový je vítězný návrh proměny Senovážného náměstí, který vzešel z architektonické soutěže, do které se přihlásilo hned třicet uchazečů. Na vítězném návrhu atelieru Pavel Hnilička Architects + Planners spolupracovali architekti Pavel Hnilička, Antonín Topinka, Jan Pačka a Marie Záhorová.

Porota u vítězného návrhu ocenila především jasné, přehledné a funkční členění náměstí na jednotlivá prostranství se zpevněnými a nezpevněnými plochami přiměřené velikosti, které krajinářsky dotvářejí okruh parku Na sadech. U objektu Jihočeského muzea návrh navrhuje rozsáhlý travnatý prostor, který nahradí stávající parkoviště, obklopený vzrostlými stromy. Kolem odkrytého Mlýnského náhonu pak umisťuje menší zpevněnou plochu náměstí s velkou možností různého využití pro trhy, kulturní nebo sportovní akce, a to v průběhu celého roku. V části tohoto prostoru má v budoucnu vyrůst nová budova Alšovy jihočeské galerie. Bude realizována krajem, a to samostatnou architektonickou soutěží. Podzemní parkoviště je navrženo zhruba ve dvojnásobné kapacitě a mohlo by odlehčit parkování v historickém centru města.

Podívejte se na celý návrh: https://www.c-budejovice.cz/v-architektonicke-soutezi-na-novou-podobu-senovazneho-namesti-vyhral-navrh-od-atelieru-pavel

Mně osobně se návrh líbí. Co na něj říkáte vy?