Vyberte stránku

Kde nic, tu nic. To je asi nejvhodnější popis zatímních výsledků radniční koalice ODS, TOP09, KDU-ČSL, Pirátů a jednoho jihočeského přeběhlíka.

Před volbami ODS slibovala razantní změnu tvrdíce, že má návod na okamžité řešení všeho. Po velkých slibech a brožurách, ve kterých bylo vše téměř hotové, nová koalice představila rozpočet, v němž pouze převzala projekty předchozí radnice (např. parkhaus u sportovní haly, silnice z Máje na Švábák, Slavie, Zátkovo nábřeží…). Pravda, nepřevzala všechny, několik jich bez náhrady zrušila (např. obnova náměstíčka u Juvelu). Nového ale zatím koalice nepředstavila nic, snad jen s výjimkou minimalistického venkovního koupaliště na Vltavě, kterým velmi nesměle pokračuje v našem projektu Město a voda. 

Zaráží mě, jak se nová koalice postavila k aktivním občanům. V rozpočtu nebyly vyčleněné prostředky na pokračování participativního rozpočtu, který přinesl ve třech letech desítky drobných nápadů od občanů a kterému se náměstek Maroš vysmál, říkaje, že jej vůbec nechápe. Zvláštní. Bez problémů jej totiž po tři roky chápali desítky navrhujících Budějovičáků. Ostatně se zapojováním občanů do městských projektů a správy města to také nevypadá nic moc. Žádné projekty se s občany projednávat nebudou, neboť byly ve volební brožuře ODS a ta volby s nimi vyhrála. A tečka. 

Ani od komparzu ODS, jak jinak popsat postavení koaličních partnerů, jsme se ničeho nedočkali. Soudím, že se ani nedočkáme. Schválně, jak dlouho bude všem pirátům, topkařům, lidovcům a jednomu Jihočechovi trvat, než si přiznají, že na jejich názory a priority v koalici s ODS není místo. Ostatně příklad pirátského zastupitele Novotného je toho smutným potvrzením. Usoudil, že občané, kteří přišli kvůli mostu v Papírenské na jednání zastupitelstva, mají dostat odpovědi, za což byl obratem pokárán, ať sedí a mlčí, neboť most je koaliční projekt. Slovo koaliční klidně můžeme zaměnit za ODS. Jiným, pro voliče varujícím příkladem, je postoj komparzu ODS k dopravě v historickém centru města. Před volbami piráti i topka a lidovci vehementně tvrdili svým voličům, že v červnu 2022 zavedená opatření plně podporují a že se v tomto duchu bude postupovat i po volbách dalšími etapami. Když nyní ODS využila formalistického názoru soudu, který do opatření hodil vidle, ani se nepokusili u vyšší instance rozsudek napadnout, anebo jednoduše přijít s jiným řešením ve lhůtě stanovené soudem. Podle očekávání zvolilo vedení města jednoduchou osvěčenou strategii “vše při starém”. ODS už léta čeká dle svých slov se změnami v historickém centru “na vhodnou chvíli“ a tak zřejmě budou další léta na ní čekat Společně. 

Ale přece jenom s něčím komparz přišel. I když… On je spíše hlásnou troubou této periodicky se vracející myšlenky.  A sice náměstkyně Kudláčková je zapálena pro zdemolování točny v Krumlově a pro výstavbu nové mimo areál zámku. Ponechám-li stranou další souvislosti, tak město, nebo kraj, nebo stát (?), zkrátka „někdo“ zaplatí desítky, ne li více, milionů korun za demolici něčeho co funguje (!) a vyndá z kasy další vyšší stovky milionů na stavbu nové točny mimo zahradu, u které nikdo neví, jak ji přijmou diváci a bude-li fungovat. 

Shrnuto a podtrženo: žádný mesiáš k nám z kraje nepřišel, žádné zázraky na počkání a ani žádné vyřešení nemožného do tří dní se nekoná.

Juraj Thoma, zastupitel města a emeritní primátor