Vyberte stránku

V dnešním Deníku najdete rozsáhlý oslavný text o nové radniční koalici a “jejích” plánech. Hejtman Kuba a náměstek Maroš se v něm chlubí projekty, které do jednoho připravili jejich předchůdci. Paradoxně jde především o projekty připravené HOPB, po kterých se hejtman před volbami nekompromisně vozil. A teď se neostýchá vést se naopak na jejich úspěchu. 

Budějovická ODS a její koaliční satelity každý měsíc potvrzují, že na radnici vtrhli, aniž by měli připravený jediný projekt a že je ODS pod jejich vedením dnes čistě marketingovým produktem sloužícím výlučně k uspokojování potřeb Martina Kuby. Dnes již zapomenutou „kartou šetřilkou“, chtěl Kuba nakoupit hlasy seniorů před čtyřmi roky, v roce 2022 zase připravil jiný marketingový tahák, který měl garantovat že „my v tom Jihočechy nenecháme“. Kdo je to “my” se ukázalo ihned po spektakulárním představením tohoto taháku. Ne, nebyla to ODS, nebyla to peněženka Kuby, ale byly to veřejné peníze z daňových příjmů kraje a měst. Uznávám, že je to pěkná ukázka Kubova marketingového vládnutí. Vždyť koho by, snad kromě Andreje Babiše napadlo, nechat si volební kampaň zaplatit daňovými poplatníky a ještě jim vtlouct do hlavy, že jim dobrotivý hejtman posílá jakési peníze navíc, a ne jejich vlastní, které odvedli na daních. Že budou samozřejmě obcím a městům chybět jinde se už pl nesluší říkat. Vznikla už řada populistických stran a hnutí, ale jihočeskou kuriozitou je, že se Kubovi na značku tradiční konzervativní politické strany podařilo naroubovat bezskrupulózní populismus. Skoro bych řekl, že si tento experiment zaslouží místo v politologických slovnících.

Před volbami Kuba a to, co nazývá ODS, okopávali a faulovali naši koalici z let 2018 až 2022. Prý se nic nestaví, nic není připravené. Kde se tento mýtus, živený pak po celou předvolební kampaň vzal, ví jenom Kuba. Stačí se podívat na web města a velice snadno se dobrat výše investic za předchozí roky. Kuba velice rád shazoval především HOPB, že jenom kreslí  „pěkné obrázky“, ale jinak výsledky velká nula. Ty obrázky ovšem byly součástí projektování konkrétních projektů, u nichž bude nyní “tým Kuba” nadšeně přestřihávat pásky. Konkrétně: Park Dukelská, na konci minulého volebního období před dokončením, DK Slavia při našem odchodu z radnice ve fázi výběru dodavatele stavby a předjednané dotace, náplavka na Zátkově nábřeží projekt s platným územním rozhodnutím, Sluneční ostrov ve fázi výběru projektanta, Dům umění probíhaly projekční práce, bytový dům ve Čtyráku, probíhaly projekční práce, parkhaus Dlouhá louka se stavěl.  Jsme ve finále soutěže o Evropské hlavní město kultury 2028. To je nezpochybnitelná a viditelná vizitka předchozí koalice. 

A ODS a její koaliční vazalové od pirátů, lidovců, topkaře a přeběhlíka? Nula, ale čistá nula. Je to právě ODS, která představila před volbami jen zcela nereálné obrázky nereálných projektů. Více jak půl roku po volbách není na stole nic. Žádná okázale tvrzená připravenost „týmu“ k okamžitým řešením a skvělým projektům, které město budou posouvat, se nekoná. Jenom a pouze převzetí věcí, které byly rozpracované minulou koalicí a u nichž probíhala realizace už před volbami. Zkrátka, nemá-li místní ODS vlastní nápady (a nemá je už hodně dlouho), přivlastní si cizí práci a omílá, že ty věci přivedla na svět ona. Spoléhá na to, že se naplní přísloví, že stokráte opakovaná lež se stává pravdou. Pravda je taková, že se „Tým Kuba“ jen veze.