Vyberte stránku

Poslední zastupitelstvo města projednávalo novou vyhlášku – zkráceně řečeno – o veřejném pořádku. Kromě rozšíření zákazu pyrotechniky na ní ale není nic skvělého. Především naprosto nesmyslně ruší regulaci provozní doby nočních klubů a barů. Iniciátorkou tohoto nedomyšleného zrušení je Z. Kudláčková od Pirátů.

Paní Kudláčkové vůbec nepřipadalo důležité, že článek o regulaci provozní doby nočních klubů a barů vznikl jako reakce a lavinu stížností, které radnice dostávala a že vznikla za přímé spolupráce s provozovateli klubů a barů.

Byla to dohoda mezi samosprávou a nočními kluby a bary, která jasně říkala, když budete dodržovat toto a toto, provozujte svoje podniky v pohodě dále. Když ale z těchto pravidel vycouváte, můžete dostat tučné pokuty a riskujete až uzavření provozovny. Znova podotýkám, nebyl to žádný diktát radnice, ale společná dohoda s kluby a bary a města. A navíc fungovala!

Provozovatelé nočních podniků na jejím základě přišli s programem „Chceme noční Budějovice“. A je faktem, že existence tohoto článku o regulaci provozní doby byl takový pomyslný Damoklův meč. Ostatně jenom díky tehdejší vyhlášce dostalo několik provozovatelů fakt tučné pokuty, někomu se zabavoval mobiliář a důsledným uplatňováním tehdejší vyhlášky skončili dva nejšílenější problémové bary: jeden v ul. Karla IV., druhý v Široké.

Takže stručně shrnuto:

Pirátka Kudláčková dosáhla zrušení něčeho, co fungovalo.

Pirátka Kudláčková dosáhla zrušení něčeho, co vzniklo z iniciativy provozovatelů nočních podniků.

Pirátka Kudláčková svůj podivný nápad s nikým nekonzultovala. Ani se zastupiteli, ani s provozovateli, ani s koordinátorem programu Chceme noční Budějovice,

Pirátka Kudláčková neměla v ruce žádný podklad od městské policie anebo od Police ČR.

Pirátka Kudláčková na můj dotaz, jak se to teda bude dál řešit, odpověď nenašla. Na pomoc s reakcí ji přispěchal náměstek Bureš se slovy „police má na to dost nástrojů“. Jaké, to jsem nedozvěděl. A myslím, že oba zmínění náměstci ani nevědí, co jsou ty nástroje. Proto ty bláboly a mlžení.

Bohužel to je smutný obrázek o pirátském angažmá v této koalici. Nejsou vidět, nejsou na zastupitelstvu slyšet, rezignovali na svoje dlouhodobé programové cíle.

Z Pirátů se stali poslušní pejskové svého koaličního pána.