Vyberte stránku

18. září se sešlo zastupitelstvo Budějovic poprvé od naší červnové výhry v soutěži o titul Evropského hlavního města kultury 2028. Přítomní byli i zástupci spolku Budějovice 2028. Normální člověk by očekával, že primátorka města a radní vyjádří nad tímto společným úspěchem radost a poděkují týmu za skvěle odvedenou práci. A co myslíte, že se stalo?

Místo uznání týmu a poděkování za skvělou práci a ztotožnění se s projektem jsme poslouchali, zejména od ANO, hnidopišskou pseudoanalýzu, za cože se doposud utratily peníze a kdo je s kým kamarád a kdo komu co přihrál (že by „podle sebe soudím tebe“?). Dramaticky a zcela nepodloženě se naznačovala až jakási podivná klientelistická struktura, která se kolem týmu vytvořila a krásně si žije na účet daňových poplatníků. Dokonalým bizárem je to, že ANO bylo součástí minulé radniční koalice a bez váhání schvalovalo všechny kroky spojené s přihláškou na titul Evropského hlavního města kultury. Tehdy to vypadalo, že ANO je součástí týmu a vnímá tuto příležitost jako historickou událost pro město.

Místo toho se na zastupitelstvu dohromady motala přihláška (tzv. bidbook) prvního kola a druhého kola a já mám fakt dojem, že ani první, ani ten druhý nikdo z diskutujících nečetl. Jinak by totiž absurdity, které od představitelů ANO zaznívaly, nemohl nikdo vypustit z úst. Napadlo mne, že ANO coby tichý společník vládnoucí koalice s hegemonem ODS hejtmanem Kubou, hraje pro koalici roli užitečného idiota.

ODS, kterému byl projekt celé první kolo úplně ukradený (a ani ho neznala) a vůbec nevěřila, že postoupíme, se najednou ocitla v pozici hegemona nové koalice a zdědila bez práce (ale se skřípěním zubů) skvělý projekt. Bylo by divné, kdyby na EHMK 2028 kašlala stejně jako v prvním kole a kdyby okopávala projekt, kterého je nyní nositelem a se kterým se, div se světe, ráda nyní chlubí. A tak špinavou práci za ní odvede ANO, které asi stále blouzní o koalici s Martinem Kubou na kraji i ve městě. Anebo se jenom prostě bojí o své četné trafiky, které jim blahosklonně hejtman Kuba pustil. Nevím, co je šílenější.

Ovšem ani hejtman Kuba neovládl vibrace, které s ním cvičí od počátku tohoto projektu. Nejdříve v prvním kole dával najevo okázalý nezájem, ve druhém hystericky vyhrožoval, pod co se podepíše a pod co ne. Projekt se proto upravoval přesto, že reálně hrozilo, že kvůli změnám nás ve druhém kole roznese porota na kopytech. A protože tým Budějovic 2028 a já taktéž jsme chtěli v práci pokračovat, skousli jsme změny, které vyžadoval hejtman, který zrovna v kultuře kovaný není. I já jsem nakonec tento Kubou vykastrovaný bidbook podpořil, protože bylo důležité, aby si porota udržela dojem kontinuální podpory politických reprezentací.

Neskutečnou aroganci pak hejtman předvedl před částí týmu, kterému v podstatě veřejně sdělil, že si má začít balit kufry, protože on to s nimi dělat dál nebude. Vypadněte, my si dosadíme věrné soudruhy s modrou stranickou knížkou… Pamatuje někdo takové ty plyšové pejsky s kývací hlavou, které se dávaly na zadní okna škodovek? Jaká byla cesta, tak kývali hlavou. A takový tým M. Kuba potřebuje, protože žádný jiný není schopný řídit. Žádný vlastní názor, žádná oponentura. Jenom přikyvování.

Takže když se na zářijovém zastupitelstvu nikdo z rady města nezmohl na poděkování, alespoň já týmu Budějovic 2028 upřímně děkuji za skvělou práci. Za důvěru. Za skvělé debaty, i když pro mne byly někdy hodně náročné… Byl to vzrušující příběh.

Myslím, že tolik nadšení už u žádného projektu nezažiji. Je to skvělý a výjimečný příběh a jsem hrdý, že jsem mohl na něm s tímto skvělým týmem spolupracovat. Díky moc!